Situats a Tarragona, ciutat costanera, de tradició històrica i monumental, podem fer una primera aproximació a l'àmbit en el qual es troba localitzat aquest projecte.

Un primer anàlisi de la trama urbana ens mostra una ciutat on el seu centre històric s'assenta sobre un turó a uns 70 metres i va descendint fins a arribar al nivell del mar. Aquesta topografia ha generat diversos accidents geogràfics que han condicionat la forma i el creixement de la ciutat.

Als peus d'un barranc, d'17,10 metres d'altura entre la base i el cim, se situa l'àmbit d'intervenció d'aquest projecte. Un lloc en el que històricament ha existit una gran fractura urbana que ha provocat la divisió de la ciutat en dues parts clarament diferenciades en densitat i ús de les seves edificacions. Aquesta barrera topogràfica ha generat una degradació en tota la zona analitzada, quedant limitada la comunicació entre les dues trames urbanes a un centenar d'escales i forts desnivells.

A la base del turó ens trobem amb tres construccions industrials en un estat d'abandonament, al costat de les quals apareixen els traçats de les ruïnes romanes del teatre i d’unes termes.





ESTRATÈGIA URBANA

El solar és el resultat de múltiples modificacions en el temps, un espai entre la història i la ciutat, que actualment es troba incomunicat i aïllat de la resta de la trama urbana.

Tota la complexitat de relacions del lloc s'integren en un únic espai que ens permet a la vegada incorporar el solar a un nou itinerari de vianants que va des del mar a les cotes més altes de la ciutat, connectant les ruïnes amb la resta del patrimoni arqueològic de Tarragona.

L'actuació proposa una resposta comuna per a totes les necessitats del lloc. A nivell urbà, la intervenció contempla condicionar i urbanitzar tot l'espai exterior tant propi com adjacent a la zona tractada per aconseguir rehabilitar i integrar les ruïnes del teatre i les termes romanes a la ciutat, alhora que busca donar sentit a un nou espai públic que connecti i proporcioni una continuïtat a la trama urbana actual.

La proposta es converteix en la prolongació natural del teixit urbà a través del propi recorregut públic i constitueix un nou equipament cultural i espai museístic que permet consolidar aquesta zona com un lloc de referència i reunió per a tota la ciutat.



PROJECTE

La proposta es converteix en una prolongació del turó existent. A través d'una nova topografia es genera una successió espais públics que es connecten a la trama urbana i defineixen la geometria del projecte. Es tracta d'un nou centre cultural i urbà per a la ciutat, format per biblioteca, sala d'actes i museu.

La proposta s'integra en el barranc existent i s'estructura a partir de les directrius i condicions de l'entorn, respectant en tot moment el traçat de reconstrucció de les restes arqueològiques. Es planteja un sol edifici format per diversos volums que formen una complexa estructura de plens i buits, per estructurar tots els espais i les circulacions i buscar incorporar la llum a través d'un gran pati central.

L'espai públic exterior es configura a través d'una successió de rampes i places intermèdies que organitzen els accessos i configuren un nucli comú de serveis i circulacions verticals. A partir d'aquests desnivells, es genera l'altura necessària per a una primera planta a cota de les ruïnes i per sota de la rasant pública.

La planta baixa organitza el programa del museu que funciona com a nexe entre les dues ruïnes i manté una relació amb l'espai públic però sense tenir accés directe des d'ell. Les sales principals se situen en contacte amb les ruïnes, les quals es converteixen en una prolongació de les pròpies sales cap a l'exterior i passen a formar part del recorregut principal del visitant.

El programa més administratiu del museu, s'organitza al voltant del nucli central que dóna servei a tot l'edifici. En aquesta planta hi trobem també totes les sales de maquinària i instal·lacions de l'edifici, que se situen sota el pla inclinat que forma la sala d'actes.

La planta primera es configura com una planta baixa per a la ciutat i té la funció d'organitzar tot el programa més públic de la proposta, al voltant d'un dels accessos principals de l'edifici. En primer lloc trobem la sala d'actes, un espai integrat en el volum general però capaç de funcionar de forma paral·lela i independent a la resta de l'edifici. I en segon lloc disposem del programa més administratiu de la biblioteca que es situa en una zona més privada d'aquesta planta.

Les dues plantes superiors condensen el programa públic de la biblioteca. La planta segona s'organitza en funció de les necessitats acústiques, les relacions visuals i les circulacions. D'una banda trobem la sala infantil i la d'audiovisuals, i per l'altre la sala de consulta general i hemeroteca. La sala principal de la biblioteca es desenvolupa en dues plantes que es relacionen a partir de dobles altures estratègicament col·locades per afavorir l'entrada de llum i la interacció dels usuaris. En aquesta última planta se situa el segon accés a l'edifici, al costat del qual es troba la zona de cafeteria en contacte amb l'espai públic exterior.